Meer dan tien meldingen per dag over oplichtingspogingen door valse incassobureaus

Meer dan tien meldingen per dag over oplichtingspogingen door valse incassobureaus

BRUSSEL 30/10 14:30 (BELGA) 
De economische inspectie van de federale overheidsdienst Economie wordt de laatste weken overstelpt door meldingen over valse incassobureaus die de mensen proberen geld af te troggelen. Op een maand tijd kwamen er zo 330 meldingen binnen, of meer dan tien per dag. De FOD Economie waarschuwt de mensen om op hun hoede te zijn.

De valse incassobureaus contacteren consumenten per e-mail of per telefoon, met de melding dat ze nog een openstaande schuld hebben die ze dringen moeten aflossen. Ze aarzelen niet om bijvoorbeeld de naam en het logo van de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders te gebruiken. Ze dreigen er meestal ook mee beslag te leggen op de inboedel, de woning en de inkomsten, en sturen vaak verschillende herinneringen op korte tijd.

De FOD Economie startte in september nog met de campagne "Trap niet in de val". De dienst geeft enkele tips: vraag de oorspronkelijke factuur op, ga na of het incassobureau ingeschreven is en geef nooit je persoonlijke gegevens door. De overheidsdienst wijst er ook op dat meubels of goederen alleen in beslag kunnen worden genomen na de officiële betekening van een dwangbevel door de deurwaarder bij je thuis.

Keywords:
BRIEF / VERBRUIKERS / FINANCIEN / BANKEN / SHORT

 

Metadata:
BIN 3 EC

Bent u particulier of professioneel (bedrijf/gerechtsdeurwaarder/advocaat/…)

Particulier Professioneel Sluiten