"Bemiddeling is de rode draad voor de gerechtsdeurwaarder"

donderdag, november 24, 2016 - 14:30

In de juristenkrant van november 2016 kan u een interview lezen met kandidaat-gerechtsdeurwaarders Kristina Vindevogel en Hendrik De Clerck. Ze hebben het daarin over hun nieuwe boek "Met de deur in huis". Met dit boek willen ze de burger beter informeren over het takenpakket van een gerechtsdeurwaarder. U kan het interview lezen in de bijlage, hieronder een korte bloemlezing:

Hendrik De Clerck: "Als het gaat over gerechtsdeurwaarders denken burgers meteen aan drie dingen: uithuiszettingen, vaststellingen bij spelletjes of de inboedel komen inladen. De burger ziet ons misschien een beetje als boeman, terwijl we als uitvoeringsagent van justitie eigenlijk heel toegankelijk zijn en er ook zijn om hen te helpen en met uitleg bij te staan. We hebben ook een informatieplicht en een sensibiliseringsrol. En we zijn inderdaad ook de stok achter de deur voor een eerlijke rechtspleging. De rechter kan wel uitspraken doen, maar als wij er niet zouden zijn, zou het erg moelijk zijn om ze te laten uitvoeren."

Kristina Vindevogel: "Op dat moment is het onze rol om de geloofwaardigheid van justitie te vrijwaren. Eigenlijk zijn wij het verlengstuk van de rechter, we staan tussen de opdrachtgever en de schuldenaar. Maar we wilden met dit boek laten zien dat we meer doen dan mensen op straat zetten, want onbekend is onbemind natuurlijk. Bemiddelen is een rode draad in de uitoefening van ons ambt en dat loopt ook als een rode draad doorheen het boek."

[...]

Kan het zijn dat mensen soms gewoon hun briefwisseling niet begrijpen en dus al helemaal niet wat er in een dagvaarding of een betekening staat? Die zijn nu niet bepaald toegankelijk opgesteld.

De Clerck: "Taal is inderdaad een aspect, de Nationale Kamer is zich daar van bewust. SAM-TES heeft daarom een werkgroep rond heldere taal opgericht, waarin we proberen om documenten duidelijker te maken."

BijlageGrootte
PDF icon 20161124_juristenkrant_337_metdedeurinhuis.pdf922.4 KB