CRH digitaal beschikbaar

maandag, augustus 1, 2016 - 08:00

De gerechtsdeurwaarders hebben vanaf 1 augustus 2016 digitaal toegang tot het centraal huwelijksovereenkomstenregister (CRH). Deze databank geeft aan of er een huwelijkscontract of wijzigingsakte is opgemaakt én voor welk stelsel er werd gekozen. Sinds 1 september 2015 bevat het register ook de samenlevingscontracten en bepaalde gerechtelijke uitspraken. Het register geeft enkel metagegevens weer, de akten en inhoud ervan blijven dus vertrouwelijk.

Op 24 november 2015 ondertekenden het kenniscentrum SAM-TES en de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (KFBN) een protocolakkoord dat de gerechtsdeurwaarder digitale toegang tot het register verleent. Er wordt een geleidelijke uitrol voorzien, momenteel bevinden we ons in fase 1:

  • FASE 1: via een webapplicatie, ontwikkeld door SAM-TES, kan op het CIA-platform een aanvraag ingediend worden die binnen de 24u (met een maximum van 48u) door de KFBN beantwoord wordt. 

  • FASE 2: een rechtstreekse digitale toegang tot het register, de KFBN dient dan geen manuele opzoekingen meer uit te voeren.

De nieuwe applicatie is enkel toegankelijk voor gerechtsdeurwaarders en de technische verantwoordelijke van het kantoor. Kandidaat-gerechtsdeurwaarders, stagiair-gerechtsdeurwaarders en medewerkers die ook toegang wensen, kunnen de rechten op de applicatie gedelegeerd krijgen van de gerechtsdeurwaarders of de technische verantwoordelijke.