Gerechtsdeurwaarders optimistisch over het federaal regeerakkoord

maandag, oktober 13, 2014 - 20:15

Het sinds 1 juli 2014 opgerichte juridisch en maatschappelijk kenniscentrum voor gerechtsdeurwaarders, afgekort als SAM-TES, stelt tevreden vast dat de eisen uit haar memorandum niet in dovemansoren zijn gevallen bij de federale regeringspartijen. Volgens SAM-TES bevat het regeerakkoord de essentiële bouwstenen om Justitie eindelijk te informatiseren, een noodzakelijke stap om de gerechtelijke achterstand definitief aan te pakken. Daarnaast blijft SAM-TES pleiten voor het belang van een toegankelijke, transparante en vooral betaalbare justitie.

Eind juli stelde SAM-TES in nauwe samenwerking met de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders, de Vlaamse Conferentie van Gerechtsdeurwaarders en de Union Francophone des Huissiers de Justice een eisenbundel op die moet bijdragen tot een rechtvaardige, (kosten-)efficiënte en proactieve rechtsbedeling, en die vertrouwen biedt aan de burgers en de ondernemers van dit land. De focus hierbij ligt op een doorgedreven informatisering van het justitieapparaat, meer transparantie voor de rechtzoekenden en een nauwere samenwerking tussen justitie en het terrein. U vindt het memorandum hier.

Het regeerakkoord wijst herhaaldelijk op het belang van overleg met en betrokkenheid van de juridische actoren. SAM-TES neemt deze uitgestoken hand graag aan en kijkt uit naar een constructieve samenwerking met de nieuwe federale regering.

Sylvie Vanmaele
Communicatieverantwoordelijke SAM-TES
0477 54 94 55