Schiet niet op de pianist maar schakel gerechtsdeurwaarders in om de schuldenproblematiek aan te pakken

maandag, januari 9, 2017 - 16:00

John Crombez wil paal en perk stellen aan de 'spookkosten' die de zogenaamde schuldenindustrie aanrekent aan wie zijn facturen niet kan betalen. "Niemand kan tegen initiatieven zijn om mensen te helpen hun schulden aan te pakken. Het zou nog beter zijn om mensen te helpen om schulden te voorkomen," stelt het kenniscentrum voor gerechtsdeurwaarders, "aangezien gerechtsdeurwaarders dagelijks over de vloer komen bij tal van gezinnen en bedrijven weten we heel goed waar het fout loopt. We zijn dan ook steeds bereid om rond de tafel te zitten om initiatieven op te zetten om mensen bewust te maken over de schuldproblematiek en de oorzaken van financiële schulden." 

Wat de  zogenaamde spookkosten betreft, wijst het kenniscentrum erop dat een groot deel van de bij wet voorziene kosten rechtstreeks terugvloeit naar de overheid.  “Het gaat bijvoorbeeld over btw, registratierechten, rolrechten en andere gerechtskosten. Het is dus niet terecht om enkel te schieten op de pianist".  

Tot slot haalt het kenniscentrum aan dat gerechtsdeurwaarders dankzij hun bemiddelende rol steeds trachten een kostenefficiënte oplossing te bekomen die zowel voor de schuldenaar als de schuldeiser haalbaar is. Hierin nemen gerechtsdeurwaarders vandaag al heel wat initiatieven.

BijlageGrootte
PDF icon 20170109_halt_aan_de_schuldindustrie_-_ds_avond.pdf127.53 KB