Het internationale en Europese engagement van de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders

Hoewel de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders verankerd is in België, engageert zij zich al vele jaren ook op Europees en internationaal vlak. Zo werkt ze actief mee aan de modernisering en uitbouw van het beroep wereldwijd.

Internationale Unie van Gerechtsdeurwaarders 

De Nationale Kamer is medeoprichter van de Union internationale des huissiers de justice (UIHJ), opgericht in 1952. Op 1 januari 2025 bundelt deze organisatie 104 beroepsorganisaties uit 98 landen verspreid over 5 continenten.

De UIHJ vertegenwoordigt het beroep bij internationale instellingen, bevordert de samenwerking tussen nationale beroepsorganisaties en promoot een moderne, doeltreffende en toegankelijke burgerlijke rechtspraak.

De UIHJ engageert zich om de regels van het burgerlijk procesrecht te harmoniseren, de internationale samenwerking op juridisch vlak te versterken en om de onafhankelijkheid en deskundigheid van het beroep te waarborgen. 

In haar hoedanigheid van technische en institutionele partner van overheden en internationale instellingen krijgt ze regelmatig uitnodigingen om te spreken over haar expertise, audits en hervormingen.

De Europese dimensie: een strategisch engagement

De Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders is ook actief binnen de Union européenne des huissiers de justice (UEHJ), die werd opgericht in 2016 in nauwe samenwerking met de UIHJ.

De UEHJ vertegenwoordigt, verdedigt en promoot de belangen van gerechtsdeurwaarders in de lidstaten (en kandidaat-lidstaten) van de Europese Unie.

De Europese Unie is een continu evoluerende rechtsruimte waarin de UEHJ fungeert als strategische schakel voor het beroep van gerechtsdeurwaarders, bijvoorbeeld bij de totstandkoming en de uitvoering van Europese verordeningen over de burgerlijke rechtsvordering, de wederzijdse erkenning van rechterlijke beslissingen en de digitalisering van justitie. 

Daarnaast ontwikkelt de UEHJ verschillende projecten die vaak meegefinancierd worden door de Europese Commissie, regelmatig in samenwerking met de Europese Stichting voor Gerechtsdeurwaarders (EUBF). 

Tot de belangrijkste initiatieven behoren onder meer:

  • FAB – Find a Bailiff, een tool om gerechtsdeurwaarders in Europa snel te vinden;

  • FILIT, een programma voor grensoverschrijdende beroepsopleiding;

  • JODES, een platform dat gerechtsdeurwaarders ondersteunt bij de integratie van e-CODEX in het kader van de Verordening (EU) 2020/1784 over de betekening van stukken.

De UEHJ werkt ook nauw samen met het Europees Instituut voor Bestuurskunde (EIPA), vooral rond de organisatie van opleidingen. Zo werd in 2025 een nieuw opleidingsprogramma gelanceerd rond artificiële intelligentie en blockchaintechnologie. 

Deelname Europese projecten

De Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders is niet enkel vertegenwoordigd op internationaal niveau, ze neemt ook haar engagement op binnen de Europese grenzen. Zo is ze onder meer actief betrokken bij het project DIGIJUST, dat als doel heeft een virtueel Europees opleidingsplatform te ontwikkelen. Dit platform moet de training en opleiding van de docenten faciliteren, onder meer op digitaal vlak, zodat ze innovatieve cursussen ontwerpen en geven op zowel burgerlijk als strafrechtelijk vlak. 

Deelname Internationale projecten

De Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders neemt regelmatig deel aan internationale conferenties, omdat ze een goed platform zijn om goede praktijken te delen en kennisdeling over de grenzen heen te stimuleren. Recht stopt immers niet aan de landsgrenzen. De Nationale Kamer zet zich zo in voor het debat en vooral de ontwikkeling van concrete oplossing voor de uitdagingen van de globalisering en digitalisering in het recht.

Nuttige links:

Foto website.png