Nieuws

Elektronische betekening? Digitale akte? Wat verandert er nu concreet vanaf 1 juli 2026?

Terug naar overzicht
21/05/2025 • 12:00
Terug naar overzicht

We merken dat er verwarring bestaat over deze begrippen. De digitale opmaak van een akte is iets anders dan de elektronische betekening ervan. 

  • De elektronische betekening is geen nieuwe wijze van betekening.  

Deze bijkomende betekeningsmethode werd geïntroduceerd via de Potpourri III-wet uit 2016 en wordt sinds 24 februari 2020 toegepast in zowel burgerlijke als strafzaken. De elektronische betekening vandaag enkel mogelijk via het adres van elektronische woonstkeuze. Die toestemming moet binnen 24 uur worden bevestigd met ID-authenticatie. Zo niet, volgt automatisch een klassieke betekening aan de deur.  

De 2de mogelijkheid, betekening via het gerechtelijk elektronisch adres, is wettelijk voorzien maar vandaag nog niet bruikbaar omdat de wetgever nog geen gerechtelijke adressen heeft toegekend. Bovendien bepaalt de wet van 15 mei 2024 dat de bestemmeling het document binnen 24 uur moet openen. Is dat niet het geval dan wordt de betekening als niet-gebeurd beschouwd.  

 

  • Digitale akte vanaf juli 2026 

Wat vanaf juli 2026 verplicht wordt, is dat exploten digitaal worden opgemaakt en ondertekend via het CREA-platform. Die dematerialisatie heeft betrekking op de vorm van de akte, niet op de manier waarop ze wordt betekend. Dat betekent niet dat de akte automatisch ook elektronisch betekend wordt. Gerechtsdeurwaarders blijven met andere woorden nog altijd “klassiek” betekenen aan de deur en geven in dat geval een kopie van de akte af. De nieuwigheid is dat het digitaal origineel onmiddellijk veilig en automatisch zal worden opgeslagen in het CREA.