Wat kost een gerechtsdeurwaarder
Het onderwerp waarover de burger de meeste vragen heeft, is het tarief dat een gerechtsdeurwaarder mag aanrekenen voor een bepaalde dienstverlening.
Dat hangt in de eerste plaats af van de context waarin de tussenkomst van de gerechtsdeurwaarder wordt gevraagd: vervult de gerechtsdeurwaarder een gerechtelijke (op basis van een uitvoerbare titel zoals een vonnis) of een minnelijke opdracht (u kan kiezen om een beroep te doen op een gerechtsdeurwaarder of een andere professional)?
Gerechtelijk
Voor gerechtelijke opdrachten (art. 519 en art. 520 Ger. W.) zoals de betekening van een rechterlijke beslissing of de gedwongen tenuitvoerlegging van een beslissing, is de tussenkomst van een gerechtsdeurwaarder wettelijk verplicht.
Sinds 1 oktober 2024 is er een nieuw tarief in burgerlijke en handelszaken. Ingewikkelde afrekeningen en onleesbare facturen waren gekende kritieken. Het nieuwe tarief biedt daarop antwoord met sterk vereenvoudigde, voorspelbare afrekeningen, die nu ook door u te controleren vallen via de tariefchecker. De afkortingen en verouderde termen zijn verdwenen. We hebben niet elk juridisch woord kunnen vervangen door een evenwaardig alternatief, maar de woorden worden omschreven in een extra woordenlijst. U leest hier het persbericht.
Het hervormde tarief kan niet los gezien worden van de recente wetgeving die de shift binnen ons beroep omkadert. Gerechtelijke invorderingsprocedures moeten eerst en vooral gericht worden op wie niet wil betalen, terwijl de gerechtsdeurwaarder moet optreden als facilitator en minnelijke oplossingen mogelijk maken voor mensen in financiële moeilijkheden.
Voor strafzaken is het koninklijk besluit van 23 augustus 2015 van toepassing. U kan deze ook vinden in de tariefchecker.
Pro Deo
U kan rechtsbijstand krijgen voor de tussenkomst van een gerechtsdeurwaarder, zoals dit bestaat voor de bijstand van een advocaat. Dit is het pro-Deosysteem. Indien de verzoeker voldoet aan de voorwaarden, kan de rechter een gerechtsdeurwaarder aanstellen die (gedeeltelijk) kosteloos overgaat tot de betekening van akten waarvoor een tussenkomst wordt gevraagd. Indien u denkt in aanmerking te komen voor een kosteloze rechtsbijstand kan u zich rechtstreeks wenden tot het bureau voor juridische bijstand van de bevoegde rechtbank of via uw advocaat.
Minnelijk
Voor minnelijke opdrachten (boek XIX Wetboek economisch recht) bestaat er geen wettelijk tarief dat de gerechtsdeurwaarder moet toepassen.
Sinds 1 januari 2012 is een gerechtsdeurwaarder btw-plichtig. Dat houdt in dat de gerechtsdeurwaarder, behalve voor wettelijk voorziene uitzonderingen, een btw van 21 procent moet aanrekenen op diens erelonen en kosten, bovenop de registratierechten (€ 50).
Klik hier om onze tariefchecker te raadplegen
Wetgevend kader
- Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 30 november 1976 tot vaststelling van het tarief voor akten van gerechtsdeurwaarders in burgerlijke en handelszaken en van het tarief van sommige toelagen
- KB Tarief geconsolideerd na KB van 2024
- Wet houdende maatregelen in de strijd tegen de overmatige schuldenlast en ter bescherming van ondernemingen in moeilijkheden
- Tarief van de gerechtsdeurwaarders