Legalisatie

Elk verzoek tot legalisatie van de handtekening van een gerechtsdeurwaarder of een kandidaat-gerechtsdeurwaarder moet de volgende regels naleven:

 • Legalisaties worden alleen op afspraak gedaan, op donderdag tussen 9.00 en 12.00 uur en 13.00 en 17.00 uur.

Tussen de vraag voor een afspraak en de afgesproken datum moet minimaal een week liggen om de gebruikelijke controles te kunnen uitvoeren.

 • Afspraken kunnen op twee manieren worden geboekt:
 1. Via de online boekingsmodule: zie hieronder.
 2. Per telefoon op het volgende nummer: 02/538.00.92 (bereikbaar elke dinsdag- en donderdagochtend van 8.30 tot 12.00 uur).
  • Bij het boeken van een afspraak is het verplicht uw contactgegevens te vermelden en een kopie, scan of foto van goede kwaliteit bij te voegen/over te maken van het gehele document waarvoor u legalisatie aanvraagt.
  • U stuurt het te legaliseren document bij voorkeur elektronisch op (als bijlage bij de afspraak indien u die online vastlegt of naar het e-mailadres van ons secretariaat als u telefonisch een afspraak maakt). Op het ogenblik van uw afspraak dient u uw identiteitskaart of een officieel document dat uw identiteit bewijst (bv. paspoort) mee te brengen alsook het te legaliseren gerechtsdeurwaardersexploot.
  • Als u niet persoonlijk ter plaatse kan komen, kan u altijd een volmacht geven aan een persoon naar keuze met behulp van het volgende formulier: zie hieronder.

  De volmacht moet correct worden ingevuld en ondertekend.

  • In bovenstaand geval moet de door u gekozen persoon zich aanbieden met de volmacht en zijn identiteitskaart of een soortgelijk document en het te legaliseren document.

  OPGELET:

  1. Legalisatie op basis van de kopie, scan of foto van het elektronisch verzonden document is niet mogelijk.
  2. Alleen de handtekening van gerechtsdeurwaarders of kandidaat-gerechtsdeurwaarders die op een exploot is aangebracht, kan door onze diensten gelegaliseerd worden. De legalisatie van een vonnis valt onder de verantwoordelijkheid van de dienst Legalisaties en Parlementaire vragen van de FOD Justitie:
   [https://justitie.belgium.be/nl/themas/personen_en_gezinnen/legalisatie]
  3. Als een van de bovenstaande formaliteiten niet is vervuld of ontbreekt, kunnen onze diensten niet overgaan tot de gevraagde legalisatie. Hou hier dus zeker rekening mee.
  • Als u vragen heeft, kan u tijdens kantooruren contact opnemen met ons secretariaat op het volgende nummer: 02/538.00.92 (bereikbaar elke dinsdag- en donderdagochtend van 8.30 tot 12.00 uur).