Nieuws

Vandaag in Trends: “De strijd om de coronafacturen barst los”.

Terug naar overzicht
23/09/2021 • 12:00
Terug naar overzicht

Vandaag in Trends: “De strijd om de coronafacturen barst los”. Van een strijd is volgens de NKGB geen sprake. De aandacht moet unisono gaan naar maatschappelijk verantwoorde oplossingen. Haalbaar voor de schuldenaar, aanvaardbaar voor de schuldeiser.

In dat kader heeft de NKGB gisteren een goed overleg gehad met de overkoepelende organisatie van vrederechters, de KVVP. We delen hun visie dat het invorderen van schulden verantwoord en transparant moet gebeuren en dat schulden afbetalen geen bijkomende schuldenberg mag veroorzaken. Concreet vertalen de gerechtsdeurwaarders dat in voorstellen die we samen met de andere juridische beroepen en de minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne, bespreken.

Gerechtsdeurwaarders zijn bemiddelaars en proberen gerechtelijke procedures te vermijden. Vroegdetectie van mensen met financiële problemen is hierbij cruciaal. De nationale uitrol van ons communicatieplatform, dat vandaag al met succes functioneert met het OCMW Antwerpen, zorgt voor een snellere detectie van overmatige schuldenlast. Daarnaast hopen we dat het parlement snel werk maakt van de hervorming van de wet de minnelijke invordering zodat er eindelijk paal en perk wordt gesteld aan de wildgroei van extra kosten die een schuldeiser mag vragen.