Ontstaan

Een blik op de geschiedenis

De Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders van België (NKGB) omvat alle actieve gerechtsdeurwaarders en kandidaat-gerechtsdeurwaarders van het land en heeft rechtspersoonlijkheid. 

Gevestigd in Brussel, fungeert de NKGB als een overkoepelend orgaan dat toezicht houdt op de naleving van de beroepsregels, advies verstrekt over wetgeving en de naleving van wettelijke en deontologische regels ondersteunt.

Doel en functie

De Nationale Kamer heeft verschillende taken binnen het Belgische rechtsbestel.

  • Regulering en toezicht: het bewaken van de deontologische regels en kwaliteitsnormen binnen de beroepsgroep.
  • Ondersteuning van gerechtsdeurwaarders: het verstrekken van richtlijnen en juridische ondersteuning.
  • Vertegenwoordiging: het optreden als officieel aanspreekpunt bij de overheid en andere juridische instanties.
  • Transparantie en modernisering: het streven naar een efficiëntere en gedigitaliseerde werking binnen de sector.

Belangrijke mijlpalen

1954: oprichting van de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders in de vorm van een erkende beroepsvereniging.

1963: invoering van de wet van 5 juli 1963 tot regeling van het statuut der gerechtsdeurwaarders, en meer in het bijzonder tot regeling van het dragen van de naam, het principe van de benoeming, de eedaflegging en de verblijfplaats, de opdrachten, de onverenigbaarheden, het tarief, het vak en de oprichting van de arrondissementskamers en van de Nationale Kamer.

1992: invoering van de wet van 6 april 1992 tot wijziging van het Gerechtelijk Wetboek met betrekking tot het statuut van de gerechtsdeurwaarders, en waarin hoofdzakelijk 3 doelstellingen werden nagestreefd :

  1. een betere omkadering van de voorwaarden voor toegang tot het beroep,
  2. het definiëren van de voorwaarden voor plaatsvervanging teneinde de continuïteit van de openbare dienstverlening te waarborgen,
  3. het voorzien van regels inzake tuchtmaatregelen.

2014: invoering van de wet van 7 januari 2014 tot wijziging van het statuut der gerechtsdeurwaarders, dat steunt op 4 basispijlers: 

  • herstructurering van de interne instanties,
  • modernisering van de tuchtprocedure,
  • professionalisering van de continuïteit van de kantoren,
  • objectivering van de benoemingsprocedure.

2024: inwerkingtreding van het KB Tarief 2024 en de Wet Overmatige Schuldenlast. Deze wetgeving betekent een transformatie voor het beroep van gerechtsdeurwaarders om 3 redenen:

  1. Nieuwe rol als facilitator: gerechtsdeurwaarders zijn wettelijk verplicht om als bemiddelende en faciliterende actor op te treden bij schuldinvorderingen. Dit vereist een evenwicht tussen juridische efficiëntie en sociale empathie​​.
  2. Verplichte opleiding en sancties: alle gerechtsdeurwaarders moeten een verplichte opleiding in communicatie- en faciliteringsvaardigheden volgen. Niet-naleving leidt tot sancties, zoals verlies van het recht op plaatsvervanging en mogelijke tuchtmaatregelen​.
  3. Wijziging in procedures en kosten: de gerechtsdeurwaarders moeten nieuwe procedures naleven, zoals verplichte raadpleging van het CBB en formalisering van afbetalingsplannen, terwijl het KB Tarief 2024 invloed heeft op hun vergoedingen en dossierkosten​.